EEN KNOOP IN HET WEER.

Het slagen van een vistrip valt en staat natuurlijk bij de weersomstandigheden welke we tijdens een visdag over ons heen krijgen. Ik denk dat de teletekstpagina's 702 t/m 704 de meest opgevraagde pagina's op de televisie en internet zijn. We kunnen zo een aardig beeld krijgen van de weertendens. Hier zit echter één grote maar aan: het is slechts een gemiddelde. Hoe vaak geeft teletekst niet NW 3 terwijl het aan de kust N 5 blijkt te zijn? Heel vaak, zo blijkt uit mijn visdagboeken!!

Ik gebruik zelf diverse mogelijkheden om een goed idee te krijgen van de te verwachten weers/wind omstandigheden op de bewuste visdag. Veel windverwachtingen voor zee werken echter met de term KNOPEN. Een windsnelheid op zee of de snelheid van een schip wordt uitgedrukt in knopen. 1 knoop= 1 zeemijl= 1856 meter. Eerst een tabel:

SCHAAL VAN BEAUFORT.
Windsterkte In Knopen In m/s Benaming
1 1-3 0,3 - 1,5 Zwakke wind
2 4-6 1,6 - 3,3 Zwakke wind
3 7-10 3,4 - 5,4 Matige wind
4 11-16 5,5 - 7,9 Matige wind
5 17-21 8,0 - 10,7 Vrij krachtige wind
6 22-27 10,8 - 13,8 Krachtige wind
7 28-33 13,9 - 17,1 Harde wind
8 34-40 17,2 - 20,7 Stormachtige wind
9 41-47 20,8 - 24,4 Storm

Deze tabel gaat nog verder, maar na Bft 9 liggen wij er echt wel uit! Wanneer we deze tabel bekijken zien we het volgende: we gaan met deze tabel heel grof rekenen en tot BFT 7 gaat dit aardig op, dus vooruit dan maar.
4 Bft => 8 m/sec => 16 knopen EN 20 knopen => 10 meter/sec => 5 Bft. Een beetje delen en vermenigvuldigen dus.Met enige oefening wordt dit een eitje en kunnen we eenvoudig alles omrekenen.

Het volgende kaartje kunt u aantreffen op de WEERONLINE site. Op deze site vindt u alles over temperaturen, luchtdruk enz.

Op deze site kunnen we de verwachte windsnelheid vinden op diverse vaste tijden in heel Europa. De windsnelheid wordt aangegeven in "vlaggetjes". Eén hele horizontale streep = 5 knopen = ca 2,5 meter = 2 Bft en wijst naar de richting waar de wind vandaan komt: Noordoost. Vrij accuraat, zeker voor de kortere termijn.

Nog een leuke site, als je er een beetje in thuis bent is dit een zeer goede informatiebron voor het hetgeen je te wachten staat op de dag zelf. Teletekst pagina 707. Voor de meeste mensen adacadabra, maar enige aanvullende info een heerlijke bron voor ons vissers. Dit is een pagina voor de luchtvaart en wederom gaat alles in codes en knopen.


De uitleg van de, voor ons, meest belangrijke codes:
WIND: knopen: inmiddels bekende koek. UTC of GMT: uniforme wereldwijde tijdsaanduiding (Greenwich Meridian Time) Nederlandse zomertijd = UTC + 2uur en wintertijd = UTC +1 uur. 07 UTC = 09.00 uur Nederlandse (zomer) tijd.

Onder actuele Metarcode's vind u de windrichting in graden (0 graden = noord; 90 gr.=oost; 180 gr = zuid en 270 graden = west) en daarachter de windsnelheid in knopen. EHAM 27010 Amsterdam, westenwind, 10 knopen. Gsts= gusts= windstoten.De afkortingen zoals EHAM zijn afkortingen van Nederlandse steden en vliegvelden: ik gebruik ze om een indicatie te krijgen van de windsnelheden in Nederland. Dit weerbericht wordt zeer geregeld ververst en dus kan je in de gaten houden of de wind inderdaad afneemt.

Verder kunt u de weerstrend goed inschatten voor de genoemde periode. Als u de volgende termen leest kunt u rekenen op niet zulk best weer: in activiteit toenemend, storing, occlusies, snel toenemend, geclusterde buien, troggen, actief regenfront, verslechterende zichtsituatie. Enfin, wanneer u regelmatig deze pagina opslaat kunt u vanzelf de rode draad in een dergelijk verhaal oppakken. Het mooie van dit weerbericht is, dat het zo accuraat is voor de genoemde periode. Mijn vrouw vraagt wel eens aan mij tot welke tijd zij de was nog kan ophangen en je kunt je klokje erop gelijk zetten, als pagina 707 aangeeft dat het regenfront om 11.00 uur de westkust zal bereiken, zal dit ook inderdaad gebeuren!!Ook vrouwlief is derhalve blij met dit soort informatie.

Voor de zeevissers wil ik nog twee sites noemen die zeker het bekijken waard zijn. Ten eerste de weersberichten van het KNMI voor de scheepvaart. Te vinden op www.knmi.nl. Ook vindt u hier de nodige informatie over de golfhoogten langs de Nederlandse kust. Ook het vermelden waard is de site www.waterland.net. Hier kunt u de waterstanden en de tijden van hoog en laagwater langs de Nederlandse kust zelf berekenen.

Wanneer u deze sites geregeld bezoekt, kunt u op den duur aardig inplannen van wat u te wachten staat en of u misschien beter kunt thuisblijven. Op den duur heeft u aan een korte blik genoeg om het één en ander te kunnen inschatten. En mocht het een keer niet zo uitkomen, bedenkt u dan: het blijft Nederlands weer en niets is zo veranderlijk dan ons weer!!

Rene Sehr.